Specialisaties
Onze behandelingen worden opgesteld door gespecialiseerde kinesitherapeuten die je per domein de juiste ondersteuning zullen geven, steeds op maat van de patiënt.

algemene kinesitherapie en revalidatie
Pijn, operatieve ingrepen, spier- en zenuwaandoeningen,... kunnen ervoor zorgen dat we belemmerd worden in onze dagelijkse activiteiten. Kinesitherapie probeert de pijnklachten te verminderen en de beperkte beweeglijkheid te verbeteren zodat onze functionaliteit hersteld wordt.
Binnen het domein van de kinesitherapie zijn er verschillende specialisaties waaronder:
- musculoskeletale kinesitherapie (orthopedische en sportrevalidatie, manuele therapie, blessurepreventie, valpreventie)
- postoperatieve revalidatie
- neurologische revalidatie (MS, Parkinson, verlamming na CVA)
- cardiale en respiratoire revalidatie
- lymfedrainage
- pediatrische en psychomotorische revalidatie

manuele therapie
Manuele therapie is een hands-on therapie waarbij de focus ligt op het herstellen van de mobiliteit en functie van het bewegingsapparaat. Met behulp van specifieke testen wordt er naar de oorzaak van de klachten gezocht. Tijdens de behandeling worden verschillende technieken, zoals mobilisaties en manipulaties, toegepast om het evenwicht te herstellen tussen gewrichten, spieren en zenuwen.
- acute nek- en rugblokkages
- chronische nek- en rugpijn
- uitstralingsklachten thv arm of been
- hoofdpijn
- duizeligheid
- whiplash
- houdinggerelateerde klachten

sportrevalidatie
Sportrevalidatie omvat de actieve revalidatie van musculoskeletale aandoeningen bij sporters zoals overbelastingsletsels, spier- en peesaandoeningen, gewrichtsproblemen en postoperatieve revalidaties. Het doel van de revalidatie is het oorspronkelijke activiteitenniveau van de sporter opnieuw te bereiken en/of te verbeteren. Dit trachten we te bereiken door middel van actieve oefentherapie in combinatie met manuele therapie en myofasciale therapie afhankelijk van de blessure.
Enkele tools die hierbij worden gebruikt:
- functionele oefentherapie met ook Physitrack - online platform voor oefenschema's
- Redcord
- BFRT

blessurepreventie
Een efficiënt functionerend bewegingsstelsel is essentieel voor zowel sportprestaties als het dagelijks functioneren. Wanneer onderdelen van dit systeem niet goed werken, kunnen na verloop van tijd blessures ontstaan. Deze blessures kunnen voorkomen worden door een systematische aanpak die zich richt op het optimaliseren van blessurepreventie.
Door specifieke onderzoekstechnieken worden zwakke schakels in het bewegingsstelsel geïdentificeerd en geanalyseerd. Mobiliteit, flexibiliteit, kracht, motorische controle en stabiliteit worden nauwkeurig beoordeeld. Dit biedt de mogelijkheid om asymmetrieën en risicofactoren op te sporen die het risico op blessures kunnen verhogen.
Op basis van deze bevindingen kunnen gerichte interventies worden ingezet, zoals op maat gemaakte oefenprogramma's of manuele technieken, die de functionaliteit verbeteren en toekomstige blessures helpen voorkomen.

myofasciale / dry needling
Dry needling is een evidence based behandelmethode, waarbij bepaalde spieren die verantwoordelijk zijn voor uw pijn, met een fijn naaldje aangeprikt worden met als doel deze spieren snel en langdurig te ontspannen.
Dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur. Bij dry needling is het enkel de bedoeling om triggerpoints in bepaalde spieren te ontspannen. Bij acupunctuur is het doel van de behandeling eerder energetisch.

hand- en polsrevalidatie
Een verminderde werking van de hand kan een aanzienlijke impact hebben op het dagelijks leven. Omwille van de complexe anatomische structuur en de fijne motoriek zijn hand- en polsletsels vaak zeer gecompliceerd. Daarom vraagt hand- en polsrevalidatie een specifieke expertise. De revalidatie bestaat uit manuele therapie en een uitgebreid oefenprogramma. Naast het verbeteren van handfuncties als beweging en kracht, wordt de focus ook op de dagelijkse activiteiten gelegd.
- peesletsels
- zenuwletsels
- breuken
- amputaties - reïmplantaties
- polsinstabiliteit
- plettrauma
- littekenbehandeling
- carpaal en cubitaal tunnel syndroom - Dupuytren - De Quervain tendinitis etc...

blood flow restriction training
BFRT is een techniek waarbij je een band om een lidmaat bindt, om de bloedstroom te beperken.
Het grootste voordeel is dat door de bloedstroom te beperken, je met een lagere intensiteit kan trainen, maar je toch de voordelen hebt van een hoge intensiteit. Je creëert hierbij veel sneller een prikkel om aan spieropbouw te doen.
Door de minder hoge weerstand worden je gewrichten minder zwaar belast. Ideaal tijdens het revalideren of bij hardnekkige blessures.
- tijdens revalidatie
- na postoperatieve ingrepen
- lage belastbaarheid bv. bij kraakbeenletsels
- hardnekkige blessures
- aanvullend bij sport- en krachttraining

manuele lymfedrainage (Vodder)
Bij manuele lymfedrainage volgens de methode Vodder wordt ritmisch een heel zachte, spiraalvormige druk uitgeoefend op de lymfeklieren en lymfebanen. Deze behandeling heeft als doel de vochtdoorstroming te stimuleren en eventuele stagnaties op te heffen, de immuniteit te verhogen, de stress te verlagen en het hormonale stelsel te optimaliseren. De waterhuishouding wordt direct beïnvloed door de stimulatie van het lymfoedeem en indirect door het dempen van het verhoogd stressniveau in het lichaam.
- beschadiging van het lymfestelsel door vb. een operatie, bestraling of ongeval
- bloeduitstortingen en huidaandoeningen
- kneuzing, verstuiking, ontsteking en sportblessures
- reuma
- klachten als gevolg van stress: slapeloosheid, constipatie, diarree, hoofdpijn, bloedcirculatiestoornissen
- ook preventief kan lymfedrainage toegepast worden bv. na een borstamputatie om lymfoedeem van de arm te voorkomen

relaxatie / ademhalingstechniek
Onze veeleisende maatschappij vraagt heel veel energie waardoor ons lichaam heel wat spanningen ervaart. Deze spanningen resulteren vaak in fysieke (spierspanning, hoofdpijn, verhoogde bloeddruk, duizeligheid, hyperventilatie), emotionele (angsten, depressie, burn-out), mentale en sociale stress.
Met een breed aanbod aan relaxatietechnieken brengen we je lichaam opnieuw tot rust.
Deze technieken zijn onder andere: ademhalingsoefeningen, autogene training (methode volgens J.H. Schultz), progressieve diepe relaxatie (methode volgens E. Jacobson), geleide meditatie- en visualisatieoefeningen, passieve mobilisaties, massagevormen, technieken uit yoga,...
Er worden nuttige tips meegegeven en je leert verschillende technieken aan die je makkelijk kan toepassen in je dagelijkse routine.

pre- en postnatale kine
Pre- en postnatale kinesitherapie richt zich op het begeleiden en ondersteunen van vrouwen tijdens de zwangerschap en in de periode erna.
Tijdens de zwangerschap wordt u voorbereid op de eigenlijke bevalling aan de hand van enerzijds ontspanningsoefeningen en ademhalingstechnieken, alsook met bekkenbodemoefeningen. Daarnaast kan manuele therapie toegepast worden bij onder andere lage rug- en bekkenklachten.
Na de bevalling wordt er aandacht besteed aan het versterken van de rug- en buikspieren en bekkenstabiliteit, re-educatie van de bekkenbodemspieren en de optimalisatie van de lichaamshouding. Postnatale oefeningen worden opgestart na controle bij de gynaecoloog (6 tot 8 weken na de bevalling).

psychomotoriek bij kinderen
Psychomotoriek richt zich op de ontwikkeling van het kind in zijn geheel. Er wordt niet alleen gefocust op de revalidatie van fijne en grove motoriek, maar ook onderdelen als schrijfmotoriek, ruimtelijk-visuele vaardigheden, lateralisatie ontwikkeling, werkhouding, aandacht en concentratie komen aan bod.
Zo kunnen kinderen van 0-16 jaar die moeilijkheden ondervinden met bovenstaande onderdelen bij ons terecht. Deze moeilijkheden komen vaak voor in combinatie met faalangst, DCD, ADD, ADHD, ASS en andere ontwikkelingsmoeilijkheden.

psychotherapie
Filip en Tinne zijn psychotherapeuten die geschoold zijn in het contextueel denkkader. Ze bieden hulp aan jongvolwassenen en volwassenen die problemen ervaren met zichzelf of in hun relaties.
Zowel psychische klachten als lichamelijke klachten kunnen een aanleiding zijn tot het opstarten van psychotherapie. Vaak zijn beiden symptomen van langdurige onevenwichten in onze familiale of sociale relaties. Het evenwicht tussen zorg dragen voor de eigen behoeften en noden en die van de ander is zoek en vertaalt zich in klachten.
Psychotherapie kan steun brengen als je vastloopt. Samen met jou gaan we dieper in op de last die je ervaart en gaan we op zoek naar hulpbronnen, mogelijkheden en krachten om met die last om te gaan. Via gesprekken trachten we ruimte te creëren voor wat je denkt en voelt. We gaan samen met jou op zoek naar nieuwe perspectieven en inzichten zodat je anders kan omgaan met de zaken waar je tegenaan loopt.
Waar je dit wenst, kunnen anderen betrokken worden in de gesprekken.
Praktisch:
Tinne: 0470 59 68 33 - tinnedesmet1@gmail.com
Filip: 0477 98 66 83 - filipleysdb@gmail.com
Consultaties zijn steeds op afspraak en gaan door in de Veurnseweg 3 in Ieper.
De frequentie van de gesprekken wordt in samenspraak vastgelegd.